De Tuinslak, geschiedenis, heden en toekomst

De Tuinslak is al sinds november 1994 de exclusieve importeur van oudengelse tuinornamenten, met de merknaam ‘Aged Cotswold Stone’. De naam Cotswold Stone is afgeleid van een prachtige streek in Midden Engeland, de Cotswolds, ten westen van Oxford waar de geelgrijze tinten van kenmerkende oude gebouwen en huizen terugkomen in de ornamenten van producent Lucas Stone. Zo hebben alle potten, tuinvazen, stenen bankjes, tuinbeelden, fonteinen etc. , een verweerde, klassieke uitstraling, alsof ze al tientallen jaren oud zijn.

Hoe het allemaal begon……… en hoe het vandaag de dag verder gaat……

In de zomer van 1994, is Richard Gelsing, oprichter en eigenaar van de Tuinslak, samen met zijn vrouw, in Engeland op zoek gegaan naar ‘handel’ in de tuinbranche. Daartoe geïnspireerd door buurvrouw Linda, ging de reis naar de Cotswolds, waar ook op het gebied van tuinen veel te zien zou zijn. Richard was destijds nog volop werkzaam in de welzijnssector, maar vond na 20 jaar ‘sociaal werk’, dat er toch ook nog wat anders zou moeten zijn om de kost mee te kunnen verdienen. In een geleende stationwagon hebben ze een achttal dagen de Cotswolds rondgetoerd, specifiek gefocust op het tuingebeuren. Zo werden diverse tuinderijen en zgn. Nursery’s bezocht waar ze op diverse plekken steeds aangenaam getroffen werden door de sobere, verweerde en antieke uitstraling van de tuinornamenten van Lucas Stone. De eigenaar van een van die bedrijven, verwees naar de producent van Lucas Stone Een bezoek aan Lucas was gauw geregeld, ter plekke werd een tuinvazen en waterornamenten als showmodellen ingeladen en ging het terug naar Nederland.

In de Achterhoek kende Richard enkele tuinarchitecten die het materiaal prachtig vonden. Vervolgens heeft hij drie paletten met tuinornamenten besteld en stond hij in januari 1995 voor het eerst op een tuinbeurs in de Rijnhal in Arnhem, kort daarop als exposant op de tuinbeurs in de Markthal Doetinchem. Op beide beurzen werd tot zijn grote verrassing onverwacht goed verkocht en kon opnieuw in Engeland besteld worden. In mei van dat jaar stond hij voor het eerst op de chique Home & Gardenfair, landgoed Beeckesteijn, waar al enkele jaren deze zeer gerenommeerde beurs voor de woon- en tuinbranche georganiseerd werd. Wederom een succesvol avontuur. Er volgden in de tweede helft van de 90’er jaren nog vele, vele tuinbeurzen, niet altijd even succesvol, maar de belangstelling van particuliere tuinliefhebbers was gewekt. Jaarlijks hield de Tuinslak met een eigen showtuin achter het woonhuis een aantal succesvolle Open Dagen.

In diezelfde periode kwamen er geleidelijk aan ook bedrijven die geïnteresseerd waren om van de Tuinslak in te kopen. Zo werd de Tuinslak importeur en groothandel. Eind negentiger jaren zette Richard de eerste schreden gezet in het buitenland, daar probeerde hij de ornamenten op zgn. vakbeurzen aan de ‘man’ te brengen. Aldus werd in Denemarken, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk en vooral in Duitsland een netwerk van Tuinslakdealers ontwikkeld. In 2003 hield Richard het voor gezien in het welzijnswerk en ging het fulltime voor de Tuinslak. De laatste jaren richtte hij zich nagenoeg volledig op de verkoop in het buitenland. Een recente verhuizing naar een sfeervol verbouwd boerderijtje in Hengelo Gelderland biedt weer nieuw perspectief op de particuliere verkoop. Daartoe wordt nu een nieuwe showtuin ontwikkeld die in mei 2014 tijdens de Kunsttiendaagse in Bronckhorst open zal gaan voor het publiek, daarna alleen bezoek op afspraak.